Enfoc Neurofuncional: Criança i Re/organització

Que és la Criança?
Criança, bebe, maternitat, part. doula, Agnés capera, laconsultadesalutLa criança és el període essencial maduratiu que vivim les persones quan arribem al món.
Actualment es redescobreix la rellevància del moment del part, vida fetal (embaràs) i concepció en el que serà el nadó, la persona. L’etapa de la criança inclou el post part i adaptació de la dona a la maternitat fins entorn els 3 anys. Les preocupacions parentals per quotidianes no deixen de ser molt rellevants, bàsiques per la família i la persona que és el nadó. Atendre a les persones des de la criança implica gaudir de períodes únics i significatius en la vida.
Per portar un nadó al món, cal una mare i un pare que el concebi, pareixi, sostingui, alimenti, cuidi, i aculli. Donat el nostre temps i societat, no sempre comptem amb què aquestes tasques les desenvoluparà sempre la mare o la mateixa persona, i que les podrà desenvolupar de la manera més natural possible.
La dona que cria viu una transformació obvia i molt important a nivell de parella i família, treball i capacitat. La lactància, la menstruació i la sexualitat són àrees de creixement personal, i en molts casos la identificació amb ser “mare” i el reconeixement social de la dona professional estan renyits, pel que la dona es redescobreix a ella mateixa.
El nostre interès és acompanyar, i donar suport sigui com sigui la situació que es mantingui i les possibilitats i capacitats de què disposin. Són els pares els que s’han de responsabilitzar dels aspectes de la criança, i no deixar-se portar per les tendències socials que poden donar resposta interessada a les qüestions referents al seu nadó.

Que és la Reorganització Neurofuncional (RNF)?
L’organització neurofuncional  és el procediment pel qual les connexions del sistema d’informació i teixit neuronal (Sistema Nerviós Central i Perifèric) es desenvolupen quan l’èsser humà es construeix des de la concepció, i creix, madura, aprèn. Aquest creixement s’estableix des de la concepció, malgrat és de màxima activitat en la criança, infància i adolescència. Durant la vida adulta es pot modificar i pot degenerar per accidents, traumatismes i senilitat. La utilitat d’organitzar el conjunt d’entramats neuronals  és essencialment adaptar-nos al medi on vivim i prosperar.

 

La necessitat d’adaptació i aconseguir l’èxit amb el mínim fracàs i despesa possible, fa que a vegades els entramats neuronals no es desenvolupin ordenadament, si no que el cos es sobreposi a bloquejos (que s’han generat en situacions intenses a nivell vital: concepció, embaràs, part, criança, escolarització) amb formes compensatòries útils per “sortir del pas” (des de sobreexposició a pantalles, tics facials i/o corporals, caqueig, angoixa/por infantil, disgrafia, discalculia, dèficit atencional, hiperactivitat, psicosis, i autisme, i transtorns de la família dels esmentats) però no eficaces ni eficients, a nivell organísmic i social.

De la mateixa forma que abordem el suport en el desenvolupament neurofuncional per afavorir les funcions cognitives en situacions de dificultat, cansament, dolors (extremitats, mans, peus), i agresivitat; entenem que abordar les vies de reorganització és tanmateix bàsic per les persones que desenvolupen capacitats de forma superior (anomenats altes capacitats), ja que per completar els processos superiors intel·lectius és necessari desenvolupar àrees intermitges altament vinculades amb la capacitat de treball i la concentració: consciència corporal, desenvolupament emocional, comprensió de com generar processos de solució i noves possibilitats creatives a qualsevol nivell més enllà de la comprensió acadèmica curricular.

Compendre les necessitats neurofuncionals d’un organisme, que és una persona, en un grup classe, facilita la proposta d’activitats reduint la despesa d’energia dels agents pedagògics implicats, i genera desenvolupar la corporalitat, la consciència, la memòria i l’atenció de totes les persones que hi participen. L’enfoc neurofuncional i la reorganització s’explica doncs, fent activitats que permetin el desenvolupament del sistema nerviós en les jerarquies que s’estableixen naturalment, superant bloquejos, dreceres, i compensacions. Entenem que en els tres casos la vitalitat de l’organisme, i la capacitat de d’autogestió de la persona es veuen afectades durant tot el recorregut vital. Treballem en la línia de Beatriz Padovan (basada en Doman, Steiner, i Temple Fai) i Sally Goddard, Johansenn, el Dr. Ferrer de la Universitat de Barcelona, i el paradigma cos/ment de la Dra. Carla Hannaford (Brain Gym).

La premisa base de què es parteix en la reorganització neurofuncional, és realitzar propostes maduratives mai superiors al sostre maduratiu de qui participa. Reforcem l’organització consolidada i proposem reptes assumibles permeten al sostre maduratiu desplegar-se i avançar. Motivem sense imposar, observem, acompanyem i respectem la necessitat de creixement neuronal.

Treballem les àrees funcionals bàsiques i superiors: cos (peus, cames, hemicos, lateralitat, braços, mans, desplaçaments, equilibri), funcions reflexovegetatives orals (respiració oral, succió, masticació deglució), visió/audició, llenguatge, grafisme i lectura/escriptura. El nostre objectiu és que qualsevol persona pugui gestionar responsablement el seu pensament, integrat de les emocions i comprensió del medi on viu, des del sostre maduratiu que pertoca (el que ve donat per tipus genètic). En cas de malalties, i síndromes, que es pugui arribar a gestionar amb comprensió de la seva realitat.

images-3

Per treballar una proposta adient ens coordinem amb posturòleg, dentista/estomatòleg, optometrista, logopeda, pediatra i osteòpata.

Derivem i fem pla de treball segons cada cas, i ens recolzem en d’altres professionals que comparteixen la visió integrada del cos humà.
CRIANÇA i RNF-propostes que us oferim:
1. En sessions de ioga en família i introducció al massatge infantil, compartint amb altres mares, fills i famílies la vostra experiència. Emprem el moviment, la relaxació i el so/música.

 

RNF-Tipus d’acompanyament individual que us oferim:

1. En consulta individual
2. En tutoria professional adaptada a agents pedagògics,

Quan em pot ajudar la consulta individual, en disfuncions maduratives?:
..si la persona (infant, jove, adult) no es desenvolupa fluïdament en les capacitats abstractes (es detecta inicialment amb la lectura, escriptura, càlcul, dibuix realista)

CRIANÇA-Tipus d’acompanyament individual que us oferim:

1. Acompanyament com a Mare Doula en l’embaràs, el part i post part. Aquest acompanyament és facilitador dels processos naturals i la recuperació, i és un suport per a la família en tots nivells.
2. En consulta individual, des del recolzament emocional, el creixement personal o la psicoteràpia. Quan em pot ajudar la consulta individual, en la criança?:
..si no estàs actuant en el procés de criança dels teus fills com tu desitges,
..si sorgeix una sensació d’insatisfacció com a mare que no t’agrada i vols canviar, tan si identifiques de què es tracta com si desconeixes l’origen,
..si necessites experimentar la teva intuïció, i ampliar-ne el registre tant a nivell corporal, com en la relació amb el teu nadó i/o parella
..si és hora d’incloure el pare en les relacions parentals i emergeixen bloquejos que desconeixeu com afrontar tendint a un bucle d’incomunicació amb la parella,
..etc.

 

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s