El massatge infantil

massatge infantil1Com a Osteòpata cada vegada m’arriben més nadons a la consulta. Una de les preguntes que em feu les mares és si es bo fer massatge als nens. Quins beneficis té o si hi ha alguna contraindicació. Crec que una bona manera de contestar aquesta pregunta és amb aquesta entrada escrita per la meva col·lega Jamina Oms, amb qui vaig compartir els sis anys d’estudis d’osteopatia. Podeu trobar l’original en el seu bloc.  Actualment treballa com a fisioterapeuta pediàtrica al centre d’atenció precoç CDIAP Segrià i com a osteòpata a la seva consulta “Jamina Oms. Osteopatia i Fisioteràpia” a Lleida.

El massatge és una eina molt rica ja que intervé en el nadó a diferents nivells: proporciona un benestar físic, estimula el mon sensorial del nen i crea un vincle comunicatiu entre el pare/mare i el nen.

A nivell físic, amb el massatge relaxem la musculatura, li donem elasticitat a uns músculs que estan en creixement i que han pogut acumular diferents tensions en la vida dins de l’úter i en el moment del part. Si reduïm aquestes tensions, l’estructura òssia podrà créixer en llibertat i evitarem possibles mals hàbits posturals quan el nen sigui més gran. En el sistema gastrointestinal del nadó, de vegades poc madur, alleugerirem els còlics i el restrenyiment. En el sistema respiratori,  intervenint en la musculatura de la respiració evitarem l’acumulació de mucositats que podrien donar lloc a les bronquitis i altres problemes respiratoris. Amb el massatge afavorim la circulació sanguínia i indirectament el sistema immunològic millorarà les defenses naturals del nen. En general alleugerirem els possibles dolors i proporcionarem un estat de tranquil·litat i relaxació del nen.

A nivell sensorial, proporcionarem informació als diferents sistemes sensorials del nen, molts d’ells encara en formació. La informació de l’entorn li arriba pels diferents sentits (vista, oïda, tacte, gust i olfacte, també els sistema propioceptiu i vestibular), aquesta informació arriba així al cervell que crea noves connexions neuronals que serviran per saber qui soc i el que passa al voltant. Amb el massatge estem donant informació sensorial a diferents nivells, amb les nostres mans treballarem el tacte, amb les mirades la visió, amb les paraules l’oïda, amb les olors de la mare i de les cremes l’olfactiva. Estem ajudant al nen a desenvolupar el seu mon sensorial que li donarà referències dels seus limits corporals, del que passa al seu entorn i de com se sent en la relació amb aquest. El massatge ajuda al nadó a sentir-se més segur.

massatge einfantilA nivell de vincle comunicatiu, crearem un espai d’interacció del pare/mare amb el nen. La comunicació entre els adults és bàsicament verbal. Els més petits encara no han assolit un nivell de comunicació verbal i per tant necessitarem un altre canal per poder interaccionar amb ells. Ells es fan entendre mitjançant el plor, els somriures, les mirades, i sobretot mitjançant el to muscular. Podem saber que un nen està tranquil si la seva musculatura està relaxada i si està nerviós si aquesta musculatura es  tensa. No hem d’oblidar que els canals comunicatius tenen doble direccionalitat, el nen ens dóna informació del que li passa però nosaltres també estem donant informació del que ens passa a nosaltres i ho estem fent no verbalment. Per tant és important abans de fer un massatge que prenguem consciència d’en quin estat emocional ens trobem per que serà el que li transmetrem amb el nostre contacte. Si estem enrabiats transmetrem ràbia, si estem tristos transmetrem tristesa, si tenim por transmetrem por, si estem tranquils transmetrem tranquil·litat. Es millor no fer un massatge que fer-lo amb un estat d’ànim no adequat. L’objectiu del massatge és crear un espai i un moment on pugui fluir una bona interacció amb el nen.

massatge de XantalaEn resum, si després del massatge hem aconseguit millorar el benestar físic del nen, si hem aconseguit donar-li referències sensorials que l’ajudaran a comprendre i relacionar-se amb el seu entorn i hem reforçat el vincle comunicatiu dels pares amb el nen, el que hem aconseguit és donar-li seguretat i confiança que més endavant es manifestarà amb un correcte nivell d’autoestima.

Si després de la lectura d’aquesta interessant entrada et ve de gust aprofundir et recomano la lectura del llibre: Xantala un art tradicional el massatge dels nens de Frédérik Levoyer.

Animat a tocar el teu nado, acariciar-lo fer-li massatge. I si tens qualsevol dubte no dubtis a deixar un comentari i en parlem.

Quant a Ramon Mas

Osteòpata D.O. Postgrau en Osteopatia Clàssica (IEOC).Fisioterapeuta. Postgrau en Reeducació Postural Global (R.P.G). Teràpia craneosacra i Alliberació Somatoemocional. Terapeuta Gestalt.
Aquesta entrada s'ha publicat en Osteopatia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El massatge infantil

  1. Ramon Mas ha dit:

    Estimar als infants i cuidar-los és de lo més sa. Si a sobre els cuidem sabent els beneficis que els aportem ja no es pot demanar més.
    moltes gràcies per llegir-me i comentar…

    Liked by 1 person

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s