Moviment Respiratori Primari (MRP) o Al·lè de Vida


La naturalesa cura, el metge cuida. 
PARACELSO

Craniosacre, Osteopatia, Salut, laconsultadesalut, Ramon MasLa vida s’expressa com a moviment. Totes les cèl·lules, òrgans i organismes demostren aquest principi. Aquest moviment d’expansió/retracció es el que en Osteopatia anomenem Força innata,  Al·lè de vida o Moviment Respiratori Primari (MRP). Totes les cèl·lules respiren aquest moviment que les revitalitza i manté les nombroses funcions fisiològiques necessàries per la seva supervivència. A mesura que aquesta força s’expressa en l’organisme, es van generant una sèrie de moviments semblants a marees, que poden ser percebuts en els teixits.

El moviment sorgeix inicialment del nucli de l’organisme i a mesura que va expressant-se per les diferents estructures materials es pot percebre de diferents maneres. La distribució eficaç d’aquest ritme d’expansió/retracció indica el funcionament sa de l’organisme.

El ritme de  l’MRP es relativament estable, no l’afecten les condicions momentànies transitòries, com sí ho fan a la freqüència cardíaca o la respiratòria que ràpidament s’acceleren per l’esforç. Els canvis que es poden produir en el ritme del MRP indiquen canvis fisiològics profunds (dificultat de vida, baixa energia crònica, malalties greus,
depressió…) Es així que podem utilitzar-lo com a indicador de la salut i malaltia tant corporal com mental.

L’MRP transporta una pauta essencial de salut, una matriu original. És un principi ordenant profund i inalterat que els ritmes corporals distribueixen per tot el cos de manera intrínseca. Aquesta matriu original també se l’anomena “intenció original” per que esta present al principi mateix de la vida quant les cèl·lules de l’embrió comencen a dividir-se. A més aquest imperatiu embriològic resta present la resta de la vida de l’organisme. Com que aquesta matriu original es troba en totes les parts de l’organisme, la capacitat de les cèl·lules per a expressar-la implica importants conseqüències per a la salut.

La salut pot definir-se com l’emergir de la Originalitat. La Originalitat expressa un complert equilibri entre estructura i funció, tal com es manifesta en la creació d’un esser humà”   Dr. James Jealous

A nivell fonamental l’MRP manté l’ordre i integritat de cada cèl·lula. L’objectiu principal de tota teràpia hauria de ser facilitar a l’organisme l’expressió de la seva salut original intrínseca a ell.

“L’objectiu d’un metge hauria de ser trobar la salut. Qualsevol pot trobar la malaltia”  Dr. A. T. Still

osteopatia, cranial, La Consulta, Ramon Mas, tractament considera que els ritmes subtils produïts per l’MRP són les principals forces autoreguladores i auto curatives del cos. És una força que posseeix una saviesa pura i inviolable que està més enllà de la intel·ligència relativament escassa dels propis conceptes i idees humanes. L’expressió equilibrada de l’ MRP assegura una distribució constant de la saviesa inherent a totes les cèl·lules del cos.

Al considerar el funcionament fisiològic del cos queda clar el notable ordre subjacent en la seva complexitat. La saviesa que guia els nostres sistemes corporals és una manifestació de la nostra naturalesa bàsica. Aquesta font intel·ligent d’integració i totalitat actua a traves dels diferents ritmes de l’ MRP.

Cada estructura corporal expressa el moviment de l’ MRP de dues maneres, mobilitat i motilitat:

La mobilitat es el moviment d’una estructura en relació a una altre (articulació, sutura… tant si el moviment és craneosacre, musculesquelètic, com visceral).

La motilitat és la respiració interna dels teixits, un moviment que sorgeix de l’interior de cada estructura en particular. La motilitat és una expressió directe de la potència de l’MRP que motiva i anima els teixits des de l’interior.

   Impuls rítmic cranial

Osteopatia, Cranial, Bebes, Nens, Osteopatia CranialL’Impuls Rítmic Cranial (IRC) és el moviment resultant de l’ interacció de l’MRP al  travessar els sistemes de teixits fibrosos, ossis i líquids del sistema craneosacre. És l’expressió perceptiva de la funció a l’expressar-se a través de l’estructura. (veure post d’Estructura i Funció)

Aquest sistema interconnectat de teixits i fluids rep el nom de sistema craneosacre i esta constituït per el líquid cefalorraquidi (LCR), el Sistema Nerviós Central (SNC), les membranes que l’envolten, els ossos cranials i el sacre. Es considera que el moviment fisiològic d’aquests cinc elements te conseqüències importants per a la totalitat del cos.

L’origen de moltes patologies s’ha de buscar en l’alteració de la seva funció.

En salut tots els aspectes de l’MRP mantenen una relació harmoniosa. Cadascuna expressa el seu moviment de manera específica, i totes funcionen conjuntament en un sistema integrat (com els instruments d’una orquestra on cadascun fa la seva melodia i la unió de tots crea una sola música).

L’expressió de l’MRP ens indica la Vitalitat de l’organisme. La Vitalitat de l’organisme influeix en l’energetització d’aquest a l’hora de realitzar les seves funcions. En el fons la Vitalitat es la quantitat de salut que té l’organisme.

Cada vegada que l’estructura viva es troba amb una dificultat, tendeix espontàniament a evitar-la. Si la evitació no es possible l’estructura viva tendeix a aïllar-se. La principal resposta dels teixits a les tensions i/o traumes és la contracció. La força vital que és l’MRP, es replega sobre sí mateix; reduint al màxim la superfície de contacte entre l’organisme i el seu entorn. Així la vida es protegeix a l’interior de l’estructura. És un instint que permet als essers vius protegir-se i defensar-se.

Un cop l’estímul perillós ha desaparegut els teixits de manera natural intenten deixar la contracció i restablir la comunicació amb l’entorn. De la mateixa manera si l’entorn és favorable pel seu desenvolupament, la força vital s’expandeix cap a l’exterior per contactar al màxim amb les possibilitats favorables que aquest entorn ofereix.

Per profunditzar en el tema us recomano la lectura del llibre de Michael Kern, Libro completo de terapia craneosacra. La sabiduría del cuerpo y la salud essencial, en teoria y practica.

Quant a Ramon Mas

Osteòpata D.O. Postgrau en Osteopatia Clàssica (IEOC).Fisioterapeuta. Postgrau en Reeducació Postural Global (R.P.G). Teràpia craneosacra i Alliberació Somatoemocional. Terapeuta Gestalt.
Aquesta entrada s'ha publicat en Osteopatia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa el teu comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s